FORSKNING

 

2017 – 2018 arbetade jag med forskningsprojektet ”Yogamattan som lokal ordningsficka”, ett samarbete med Elin Wihlborg, professor i Statsvetenskap vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköpings universitet. Vårt fokus var att studera yoga och effekterna som yogan har på oss människor på ett beteendemässigt och beslutsfattande plan i vardagen, samt hur yogan kan påverka oss i hur vi hanterar de utmaningar och möjligheter som dagens digitaliserade värld erbjuder. Forskningsresultaten belyser och visar hur yoga kan bidra till att öka människors inre förutsättningar att skapa hållbarhet och livsbalans i en tid som präglas av det motsatta.  

I dagens svenska samhälle är långvarig stress ett av de stora hälsoproblemen, som visar sig bl.a. i bristande färdigheter att sätta gränser, att känna av sitt behov av vila, att använda sin energi på ett balanserat sätt. Vi kan aldrig helt kontrollera eller styra skeenden i det yttre eller inre, men vi kan påverka och influera. När vi är stressade minskar ofta vår förmåga att påverka och influera och istället känner vi oss lätt maktlösa och utlämnade. Då vi upplever att vi kan påverka situationen vi befinner oss i, känns den inte lika stressande som när vi upplever att vår förmåga till inverkan är obefintlig. Vi människor påverkas kroppsligt, mentalt och känslomässigt av det som sker runtomkring oss. I tider av snabba, kanske plötsliga förändringar och informationsflöden samt fullspäckade scheman är det naturligt att uppleva oro, kaos, förvirring och obalans. Känslan av egenmakt stödjer oss i att känna oss både trygga och lugna, kraftfulla och självstyrande. På yogamattan, då vi avgränsar oss i tid och rum, kan vi skapa en ordning där vi har makten att skapa lugn, vilket bidrar positivt till att balansera pågående processer i oss. Yogan både stärker och lugnar.

people-2557539_1920.jpg

 

Yoga är en tusenårig metod som syftar till att främja kroppsligt, mentalt och känslomässigt välbefinnande. Under yogaträningen flyttas fokus från det yttre till det inre. I dag är det mycket i yttervärlden som högljutt pockar på vår uppmärksamhet. Vår kropp och vårt inre kommunicerar med oss med subtilare signaler som lätt passerar förbi obemärkt. Genom att rulla ut sin yogamatta och där vända fokus inåt, till kroppen, andningen och det som händer inuti, tränar vi upp vår förmåga att känna in oss själva och avgränsa oss från omvärldens brus. Genom de intelligent utformade yogaövningarna stöds nervsystemet att skifta över aktiviteten till parasympatiskt läge där det inre lugnet fördjupas. Yogamattans tydliga avgränsning skapar en s.k. lokal ordningsficka, vilken skapar goda förutsättningar för att även det inre ska ordnas och lugnas.

 

people-2557535_1920.jpg

 

I detta forskningsprojekt har vi använt oss av tidsgeografiska metoder, såsom tidsdagböcker och djupintervjuer, för att fånga människors upplevelse av yogans tidsrumsliga konsekvenser och dess vidare effekter på människors liv och leverne. Vi har kopplat samman tidsgeografiska begrepp med yogiska begrepp. Vi utgår från hur yogamattan kan ses som en s.k. lokalordningsficka, där individen skapar gränser för att äga sin del av tidrummet och därigenom ges möjligheter att dra sig undan det yttre för en stund och istället fokusera på det inre. Vi har satt yogamattans lugn i kontrast till olika teman som kännetecknar den värld vi lever och verkar i (ex. föränderlighet, valmöjligheter, hastighet), samt förmågor och färdigheter (ex. fokus, integritet, förmågan att prioritera, sätta gränser, välja och välja bort, känna in sig själv och sina behov) som är viktiga att etablera för att skapa livsbalans och ett hållbart sätt att leva. Våra informanters berättelser om hur de upplever vardagen i dagens digitaliserade värld och yogans effekter på deras sätt att fatta beslut, förmåga att skapa en vardag som fungerar bra för dem och går i linje med deras behov och värderingar, samt leva i samklang med sig själva och sin omgivning ger en tydlig indikation på att yogan kan stärka människors inre förutsättningar att skapa hållbarhet och livsbalans i en tid som präglas av det motsatta.

Vårt forskningsprojekt och våra forskningsresultat har presenterats och publicerats i samband med konferenserna ”Tidsgeografiska dagarna” Örebro 2017, ”American Association of Geographers Annual Meeting” New Orleans 2018 och ”21st Uddevalla Symposium” Luleå 2018.   

 

I dagsläget är det osäkert hur vi kommer fortsätta att utveckla vår forskning kring yogans vidare effekter på människors liv och leverne, och deras inre förutsättningar att skapa både inre och yttre hållbarhet. Om du/ni är intresserade av att samarbeta eller har andra idéer, förslag och tips är du/ni välkomna att kontakta mig.

 

●   +46 (0)70 370 50 12   ●   kristinwinander@gmail.com   ●